Τί είναι το PRP;

2018-02-14

Είναι η έγχυση αυτόλογου πλάσματος εμπλουτισμένου με αιμοπετάλια σε μεγάλες συγκεντρώσεις σε περιοχές που χρειαζόμαστε γρηγορη αναγέννηση και επούλωση- PRP (platelet rich plasma)-

Tο PRP είναι πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια. Η συγκέντρωση των αιμοπεταλίων είναι τουλάχιστον 6 φορές μεγαλύτερη από τη συγκέντρωση στο αίμα. Τα αιμοπετάλια είναι το μέσο για την έκλυση αυξητικών παραγόντων όπως PDGE,TGEB,IGF,EGF,VEGF και άλλων οι οποίοι επάγουν τον πολλαπλασιασμό των ινοβλαστών, οστεοβλαστών και ενδοθηλιακών κυττάρων με αποτέλεσμα την προώθηση και επιτάχυνση της επούλωσης ινωδών χόνδρινων και οστέινων ιστών.

Το αυτόλογο πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια περιέχει επίσης ουσίες όπως η ινική η φιμπροπλαστίνη και φιμπρονεκτίνη που δρουν στον πυρήνα , μόρια κυτταρικής προσκόλλησης που προάγουν τη σύνθεση του συνδετικού και οστίτη ιστού καθώς επίσης ενεργοποιούν την επιθηλιακή μετανάστευση.

Η αυτόλογη θεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια έχει βρει εφαρμογή σε διάφορες ειδικότητες

α. Πλαστική χειρουργική( επούλωση εγκαυμάτων)

β.Γενική χειρουργική (επούλωση διαβητικών ελκών, αγγειακών ελκών, άτονων ελκών)

γ.Κοσμετική ιατρική (αντιρυτιδικές θεραπείες)

δ.Οδοντική γναθοπροσωπική χειρουργική (αντιμετώπιση οστικών ελλειμμάτων και καλύτερη οστεοενσωμάτωση εμφυτευμάτων)

κ.α

Η μέθοδος εφαρμόζεται στην οδοντιατρική τα τελευταία χρόνια στην επούλωση των ιστών, σε χρόνιες άφθες και έλκη του στοματικού βλεννογόνου, ενώ μελετάται η χρησιμότητα του σε πομφολυγώδη νοσήματα. 

Ευρεία χρήση έχει  στην τοποθέτηση εμφυτευμάτων , αλλά και στα σημεία όπου θα τοποθετηθούν οστικά μοσχεύματα για καλύτερη και γρηγορότερη επούλωση  .

Εφαρμογή της μεθόδου:

  • Λήψη ολικού αίματος φλεβικού 20 ml ανά φιαλίδιο φυγοκέντρισης.
  • Φυγοκέντριση έως 10 λεπτά σε απλή φυγόκεντρο.
  • Λήψη 0,5 ml αιμοπεταλίων και 2 ml πλάσματος συνόλου 2,5 ml PRP.
  • Ένεση του PRP με lower lock σύριγγα εντός της περιοχής ενδιαφέροντος .