Νόσος του Crohn

2018-01-18


Πρόκειται για ιδιοπαθή, φλεγμονώδη ασθένεια του εντέρου, που μπορεί να προσβάλλει οποιοδήποτε σημείο του γαστρεντερικού σωλήνα, απ' το στόμα μέχρι το πρωκτό, ενώ εκδηλώσεις του μπορεί να βρεθούν και εκτός γαστρεντερικού σωλήνα. Η αιτιολογία είναι ακόμα απροσδιόριστη, ενώ η διάγνωση βασίζεται στις κλινικές εκδηλώσεις και τα παθολογοανατομικά ευρήματα, τα οποία είναι κοινά σ' όλο το μήκος του γαστρεντερικού. Χαρακτηρίζεται από έλκη, στενώσεις και συρίγγια. Οι ασθενείς με CROHN, παρουσιάζουν πόνο, διάρροια, ανορεξία, κακουχία, απώλεια βάρους, πυρετό και εμέτους. Οι στοματικές εκδηλώσεις χωρίζονται σε ειδικές και μη ειδικές και εμφανίζονται στο 0,2-20% των περιπτώσεων, πράγμα που εξαρτάται απ' τα κάθε φορά θεσπισμένα κριτήρια.

Οι ειδικές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν διάχυτα οιδήματα στα ούλα και τις παρειές, περιοχές στο βλεννογόνο με εστιακή φλεγμονώδη υπερπλασία που εναλλάσσονται με ραγάδες, δίκην «πλακόστρωτου» κοκκιωματώδη χειλίτιδα και γωνιώδη χειλίτιδα.

Στις μη ειδικές βλάβες ,συχνά συσχετιζόμενα με τη φαρμακευτική αγωγή ή τη δυσθρεψία από δυσαπορρόφηση, περιλαμβάνονται στοματικά έλκη, άφθες που περιβάλλονται από υπερπλαστικά χείλη, περιστοματικό οίδημα και ερύθημα, γλωσσίτιδα, ουλίτιδα, πυοστοματίτιδα, αποχρωματισμό του βλεννογόνου, ομαλό λειχήνα, δυσγευσία και εμμένουσα λεμφαδενοπάθεια