Όμορφο στόμα 

2018-01-18

Η ομορφιά αποτελούσε ανέκαθεν το ζητούμενο σε όλες τις κοινωνίες με διαφορετικό περιεχόμενο βέβαια κάθε φορά. Το πως γελάμε είναι συχνά η πρώτη μας επικοινωνία με τους ανθρώπους , και όμως συχνά παραμελείται η αξία ενός υγιούς και αισθητικά αποδεκτού χαμόγελου.

Το στόμα μας είναι η είσοδος στο γαστρεντερικο μας σύστημα, δηλαδή κατ ουσίαν στο "λειτουργικό" του οργανισμού μας. Είναι ο τρόπος που μιλάμε, γελάμε, τρεφόμαστε, επικοινωνούμε, γευόμαστε, αισθανόμαστε.

Η σημασία του, λοιπόν, πρωτόλεια και πρώιμη, απόλυτη πηγή ζωής, σαν τη πρώτη επικοινωνία του βρέφους με το κόσμο.

Κάνοντας αυτή τη μικρή εισαγωγή, είναι πολύ εύκολο να αντιληφθεί κανείς το πόσο ανασφαλής μπορεί να αισθάνεται όποιος αντιμετωπίζει οδοντικές ανωμαλίες, δυσχρωμίες και κάθε λογής αισθητική απόκλιση απο το κανονικό.


Πως είναι λοιπόν εύκολο να αλλάξουμε ή να βελτιώσουμε το τρόπο που βλέπουμε εμείς και οι άλλοι τον εαυτό μας, το τρόπο που επικοινωνούμε στη περίπτωση προβλήματος στο στόμα εκ γενετής, συγγενές ή που αναπτύχθηκε στη πορεία της ζωής μας;

Η σύγχρονη οδοντιατρική βρίσκει τρόπους να βελτιώσουμε την αισθητική που αποζητούμε, στη περίπτωση βέβαια, που έχουμε λύσει πρωτίστως, όποιο λειτουργικό πρόβλημα έχει παρουσιαστεί.


Η λεύκανση , τόσο ευρέως διαδεδομένη ανάμεσα πλέον στο γενικό πληθυσμό, είναι μια εύκολη λύση , γρήγορη και ανώδυνη, εφόσον δεν υπάρχουν ζητήματα αισθητικής που προκύπτουν απο δυσαναλογίες και ορθοδοντικά προβλήματα.

Το υπεροξείδιο του καρβαμιδίου και το υπεροξείδιο του υδρογόνου, χημικά συστατικά που χρησιμοποιούνται στη χημική λεύκανση, είναι οι ουσίες που προωθούν την αποχρωματοποίηση. Οι τρόποι που έχουμε στη διάθεση μας ποικίλουν αναλόγως του περιστατικού και της επιθυμητής λεύκανσης. Συνήθως η εφαρμογή στο ιατρείο του υλικού με την ενεργοποίηση από laser είναι αρκετή , ενώ μπορεί ενίοτε να χρειαστεί δεύτερη ωριαία συνεδρία, ή να συνδυαστεί με χρήση λευκαντικού υλικού περιεκτικότητας που ορίζει ο οδοντίατρος, απο τον ασθενή στο σπίτι με τη κατασκευή ναρθήκων, αναλόγως του προσδοκόμενου αποτελέσματος.

Η μέθοδος θεωρείται ασφαλής , συντηρητική και αποσκοπεί στην απομάκρυνση των χρωστικών που χουν διεισδύσει στο εσωτερικό των δοντιών με τα χρόνια.

Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνιμο και εξαρτάται απο τις συνήθειες του ασθενή, όπως το κάπνισμα και τη χρήση ροφημάτων που προσδίδουν χρωστικές. Όταν όμως έχει γίνει η πρώτη εφαρμογή της λεύκανσης, είναι πιο εύκολη στο μέλλον η συντήρηση του αποτελέσματος με την επανάληψη μέρους της διαδικασίας.Στη περίπτωση που τα προβλήματα μας είναι πιο σοβαρά και αφορούν σε δυσαναλογίες και δυσμορφίες των δοντιών, για να πετύχουμε το ιδανικό σχήμα και μέγεθος ( μικρά ή μεγάλα , στραβά ή αραιά δόντια , σπασίματα, ρωγμές ή απλά παλιές εμφράξεις που χουν αλλοιωθεί), μπορούμε να κατασκευάσουμε όψεις πορσελάνης ή ακόμα με μικρότερο επεμβατική λογική όψεις ρητίνης.

Οι όψεις πορσελάνης προϋποθέτουν την επεξεργασία της επιφάνειας των δοντιών, αφαιρώντας τόση επιφάνεια όση το πάχος της πορσελάνης. Αποδίδουν με απόλυτη φυσικότητα την υφή και το χρώμα των δοντιών και δεν αλλοιώνονται στο χρόνο.

Οι όψεις απο ρητίνη , γίνονται αποκλειστικά στο ιατρείο με τη τεχνική της διαστρωμάτωσης , χωρίς να μεσολαβεί το εργαστήριο , όπως στις όψεις πορσελάνης. Το βασικό παρόλα αυτά μειονέκτημα, είναι η αλλοίωση τους με το χρόνο, κυρίως όσον αφορά στη διατήρηση του χρώματος τους, αν και η σημαντική μείωση του κόστους παραμένει σοβαρό δέλεαρ.

Απάντηση στο πρόβλημα της αλλοίωσης της ρητίνης, αποτελεί μια καινοτόμος τεχνική , με χρήση προκατασκευασμένων όψεων ρητίνης, απο υαλοποιημένη και κατάλληλα επεξεργασμένη επιφάνεια, που αντιστέκεται αποτελεσματικά στη φθορά του χρόνου. Η τεχνική αυτή είναι επίσης απλή, γρήγορη, συνήθως μια δίωρη συνεδρία είναι αρκετή , ανώδυνη, ελάχιστα επεμβατική και άκρως εντυπωσιακή.

Τα αποτελέσματα των παραπάνω τεχνικών μας δίνουν τη δυνατότητα για μόνιμες λύσεις σε σοβαρά αισθητικά αλλά και λειτουργικά προβλήματα.

Σε αυτές τις λίγες γραμμές θέλησα να συμπεριλάβω τις πιο απλές και εφικτές για τον πολύ κόσμο τεχνικές που απαντούν στη πλειοψηφία των προβλημάτων, θυμίζοντας πάντα πως κάθε περίπτωση είναι σαφώς μοναδική και απαιτεί εξειδικευμενη μελέτη.

Το όνειρο της ομορφιάς δεν είναι άπιαστο και κάθε πρόβλημα μπορεί να βρει λύση ακόμα και σήμερα που η οικονομική κρίση αναγκάζει τους περισσότερους ασθενείς να αποσιωπούν το όποιο αισθητικό πρόβλημα τους απασχολεί.


ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΝΑ DDS, Msc, PhD

ΧΕΙΡ.ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ -ΕΙΔ.ΣΤΟΜΑΤΟΛΟΓΟΣ